13 بهمن

تاریخچه زعفران:

زعفران را درگذشته با نام زرپران می شناختند، به معنی گلی که پرهایش شبیه زر است. (همانطور که می دانید استفاده بیش از حد زعفران برای بانوان باردار باعث سقط جنین خواهد شد لذادر برخی مقالات از واژه های زه پران و زاپران استفاده شده است که به معنی سقط جنین میباشد.). نام علمی زعفران کروکوس ساتیوس می باشد و از خانواده زنبقیان محسوب می شود.

قدمت و پیشینه آن به ۳۵۰۰ سال قبل باز میگردد .برخی از محققین معتقدند که خاستگاه زعفران جهان، ایالت ماد ایران می باشد. ولی در مقابل آنها عده ای دیگر از محققین محدوده ی بیشتری را مبداء زعفران جهان می دانند که آن محدوده شامل ایران، آسیای صغیر، ترکیه و یونان می شود.

طلای سرخ قاینات:

از اسناد و کتب تاریخی منطقه می‌توان چنین دریافت که از سال ۷۰۰ هجری نام زعفران قاینات در ایران و در جهان مطرح بوده است، به‌طوری که در سال ۷۰۰ هجری قمری رشیدالدین فضل‌اله همدانی بهترین زعفران را از آن ولایت قاین دانسته است. همین‌طور حمد‌اله مستوفی قاین را شهر بزرگی می‌داند که حاصلش غله و میوه و زعفران بسیار باشد.

فواید زعفران:

افزایش ایمنی بدن

افزایش گردش خون

محافظت از سلامت قلب

کنترل دیابت

کاهش اضطراب،بهبود عملکرد اعصاب و ضد افسردگی

تقویت قدرت استخوانی

کاهش اختلالات معده

درمان التهاب و کاهش درد

درمان سرع و تشنج

کاهش کلسترول خون

تقویت حافظه

تقویت بینایی

جلوگیری از رشد سرطان

خون‌ساز

تقلب در زعفران:

یکی از مشکلات در مورد تجارت و خرید و فروش زعفران، تشخیص اصل بودن آن است. گران قیمت بودن زعفران باعث میشود تقلب هایی در آن صورت گیرد که سود  زیادی برای افراد متقلب خواهد داشت.

عمده ترین روش های تقلب :

-رنگ کردن با رنگ های مصنوعی:این مورد در ازمایشگاه قابل تشخیص است،پایین بودن قدرت رنگ دهی آن نشاندهنده این تقلب خواهد بود.

-استفاده از رنگ طبیعی زعفران برای رنگ کردن دیگر قسمت هایِ سفید زعفران:این روش طبیعی ترین روش در تقلب زعفران است و تشخیص آن کمی مشکل خواهد بود.

افزودن روغن ،مخلوط کردن با کلاله ذرت و سنگین کردن ،از جمله موارد دیگر تقلب می باشد.

روش های مختلفی برای تشخیص زعفران اصل و تقلبی وجود دارد که در زیر به چند مورد ازروشهای مقدماتی اشاره شده است:

۱-زعفران خوب همیشه عطر شیرین دارد و نه طعم شیرین. یکی از رشته‌های زعفران را روی زبان خود قرار دهید اگر طعم شیرینی درون دهان خود احساس کردید، این زعفران تقلبی است. گاهی افراد سودجو برای افزایش وزن زعفران، آن را به عسل یا شکر آغشته می‌کنند. زعفران اصل کمی به تلخی می‌زند یا گاهی هم هیچ طعم خاصی نمی‌دهد.

۲-کمی از زعفران را درون آب سرد بریزید، متوجه می‌شوید کمی که زمان بگذرد، رنگ آب تغییر می‌کند. زمانی که کلاله‌های زعفران اصل را از آب بیرون بیاورید، رنگ اصلی خود کلاله‌ها  چندان تغییری نکرده است. ولی در زعفران تقلبی بعد از درآوردن آنها از آب، مشاهده می‌کنید که رنگ اضافه شده به کلاله‌های زعفران کاملاً از بین رفته، ظاهری مثل قبل ندارد و به رنگ سفید در آمده است.

به علاوه زعفران اصلی سرعت رنگ دهی کندتری دارد، پس اگر زعفران به سرعت رنگ پس داد، شکی در استفاده از رنگ‌های شیمیایی درون آن نیست.

۳- کلاله‌های زعفران اصل براق نیستند. گاها کلاله گیاهان دیگر از جمله ذرت را رنگ می‌کنند و به جای نوع اصل آن می‌فروشند. کلاله ‌این دو گیاه شباهت زیادی به هم دارد و تفاوت آنها در این است که کلاله‌های زعفران حالت منحنی دارند که می‌تواند در تشخیص نوع اصل به شما کمک کند.

۴ -زعفران در بنزین حل نمیشود، یعنی اگر چند تار را در بنزین انداختیم نباید بنزین را رنگین کند.

۵-اگر تارهای زعفران را بین کاغذ صافی یا روزنامه گذاشته و فشار دهیم نباید لکه چربی باقی بماند.

دیدگاه بگذارید